LogoHeader8 480px

Din inre dialog har betydelse!

Hur talar du med dig själv och hur ser den inre dialogen ut?

När jag gick kursen NLP practitioner 2008 blev jag påmind om hur viktigt språket är. Bland annat den inre dialogen, som jag tog upp i förra bloggposten; Mer medkänsla åt dig själv.

Redan som 18 åring upptäckte jag affirmationer och hur de kan hjälpa oss att må bättre, om så bara i stunden. Troligen har du hört och kanske prövat affirmationer också. Personligen tyckte jag väl att affirmationer hjälpte lite si och så egentligen för jag tyckte inte det hjälpte att säga femtio gånger om dagen ”jag älskar mig själv”. Inte ens framför spegeln som det stod ibland i böckerna. Att älska sig själv är en livslång story och består av många olika delar och det är inte heller vad denna blogg skulle handla om… utan just språket.

Inom NLP (Neuro Linguistisk Programmering) tittar man bland annat på hur vi använder språket (det Linguistiska) eller hur vi ser på omvärlden genom våra filter (Programmering). Språket kan lättas upp för att få oss att må bättre och är kanske något flera känner igen från just affirmationer. Ett klassiskt exempel är att byta ut ”måste” mot ”vill” eller "jag väljer". "Jag väljer att gå till arbetet för att det skapar mening i mitt liv och ger mig bröd på bordet" är sannerligen roligare att tänka än "jag måste". Men även ord som ”svårt” kan bytas ut mot ”mindre lätt” eller "ovant". Istället för att låsa fast oss i ett resurslöst tillstånd där det är på ett visst sätt, kan vi säga oss själva: "Just nu mår jag dåligt" istället för "Jag är deprimerad". Man kan använda tidsperspektiv och säga ”Hittills har det varit mindre lätt och nu blir det lättare och lättare.”
En slags kombination av affirmation och positivt tänkande. Det blir som att ta makten över språket och istället skapa den bild en vill ha av verkligheten. Ett steg i rätt rktning för att må bättre här och nu.

 

 

can cannot

Ett av mina favorit citat handlar just om hur vi skapar mycket av vår egen verklighet genom de tankar vi har.
Henry Ford lär ha sagt något liknande; Om du tror att du kan eller att du inte kan så har du rätt. Han borde ju veta...

 

 

 

 

 

Petra Skogsberg

Skriven av : Petra Skogsberg

Powered by JS Network Solutions