LogoHeader8 480px

Mindfulness och lugna klara tankar

Har du svårt stilla ditt sinne ibland? Är det stressigt i ditt liv, antingen på det inre eller yttre planet? Hur ofta under en dag är du bara som i bara vara? Där du låter dina tankar lugna dig snarare än stressa och styra dig? För när det kommer till stress så finns det mycket som tyder på att det är våra tankar om det som händer som stressar oss. Det bekanta uttrycket att det är inte hur vi har det utan hur vi tar det.

Min bakgrund till mindfulness är zenmeditation som jag praktiserat i tjugo år. Inom denna typen av meditation övar man just att stilla tankarna och låta hjärta och hjärna mötas, enkelt uttryckt. Egentligen går övandet ut på att inte göra någonting eller ens förvänta sig någonting, snarare att vara i det som är. Däremot är sittställningen/positionen avgörande för att skapa en grund för klarhet och lugn.

I mina grupper använder jag mig så gott som alltid av någon mindfulnessövning eller avslappning för att hitta redskap att stilla sinnet. Detta kombinerar jag ibland även med liknande dramaövningar där rörelsen är medveten och syftar till fokus och avslappning.
En kille som jag coachade hade verkligen nytta av detta när han var på väg till en arbetsintervju. För en gångs skull kunde han låta bli att sätta krokben för sig själv. Detta eftersom han genomskådade oron i tankarna och kunde säga sig: "Detta är bara tankar och känslor. Det är inte jag." Samtidigt som han fokuserade på sin andning. Han hade övat tillräckligt för att det skulle lyckas till slut.

ÖVNING: Ett bra knep för att stilla sinnet och verkligen vara här och nu är att vara i det du gör. Att säga högt för dig själv vad du gör. Antingen högt som i en röst inuti dig eller annars att säga det högt. Till exempel: Nu går jag mot kranen…jag lyfter handen mot vredet och jag ser att vattnet kommer ut ur kranen…jag håller min högra hand under strålen…jag känner vattnet mot handen.
Kanske kan du tänka ännu fler steg. Men poängen är att du varvar ner hjärnan och dina tankar lugnas. Du lyckas inte få plats med så mycket annat än just denna tanke och plötsligt har du stoppat negativa tankar, tankar som bara rusar iväg, oro och rädsla, eller vad det nu kan vara som försöker stoppa dig. Testa redan nu varhelst du står eller sitter!

Petra Skogsberg

Skriven av : Petra Skogsberg

Powered by JS Network Solutions