LogoHeader8 480px

Samtala och kroppsspråka

Kommunicerar & "kroppsspråkar" är något vi gör hela dagarna. Vi är experter på området som barn men lär oss rationalisera bort delar av denna kunskap ju äldre vi blir. Kanske har du hört att kroppsspråket är det vi förlitar oss på mest och därmed den del av kommunikationen som är viktig att förstå och behärska. 

Kroppsspråket utgör faktiskt så mycket som mellan 60-75% av det vi kommunicerar men orden utgör endast 10% av den totala kommunikationen.* 

Mycket av kommunikation via kroppsspråk går in i det undermedvetna, dvs signaler som vi halvt uppfattar medvetet går oss ibland förbi. Det gäller både vår egen inre kommunikation och den yttre kommunikationen. Men att vara medveten om vilka signaler vi sänder ut är oerhört viktigt och kan vara skillnaden mellan A och O. Se bara på topp politiker och andra ledare! Det är inte en slump att vissa politiker anses vara mer trovärdiga eller anses ’vinna’ partiledardebatten. Det är inte heller en slump att militära ledare lär sig dela ut order medan de håller huvudet stilla. Eller att människor som uppfattas som naturliga ledare har ett visst kroppsspråk och mimik. Vissa saker går tyvärr inte att *fake it til you make it' men det kan vara oerhört viktigt att känna till i olika sammanhang.

De som anlitat mig på detta område har gjort så utifrån allt från behovet av att finslipa på kroppsspråket inför föreläsningar till att bara bli mer säker och autentisk i största allmänhet. Men det kan också handla om specifika behov såsom att förstå och hantera maktspråk och härskartekniker. 

Oavsett vilka behov du eller ni har, tveka inte att ta kontakt för att veta mer om hur ett upplägg kan se ut! Det kan variera från mellan 2 h en enstaka gång till några tillfällen eller en halv-/heldag.

Kundexempel:
"Fick mycket konkreta verktyg för hur jag kan arbeta med mig själv kroppsligt och i förhållande till rummet. Jag har fått verktyg för att till exempel lugna ner en konfliktfylld situation. Medvetenhet om kroppen gör något med mig och jag tror det kan påverka de andra i rummet." - Maria Hjertén, nätverksledare, socialtjänsten, Haninge. 

 

High Power Poses1 1 350Självklart brukar det ingå övningar kring status och hög respektive lågstatus. Här några exempel på högstatus - förstås.


 

*Fördelningen varierar beroende på vem, var och vilket sammanhang kommunikation undersöks/analyseras i.

 

Pröva att sträcka på dig där du sitter nu framför datorn; lägg märke till hur du andas bättre och alltså tar in mer syre. Håller du kvar utan att kämpa hittar du så småningom ner i en naturlig magandning som gör att du sakta men säkert mår lite bättre. Kanske behöver du återkomma till övningen flera gånger. Kanske är det inte ihållande men ändå värt att känna till och bra att ibland kunna ta till små medel som dessa. Kanske att ta till om man ska prata inför en grupp, gå på en arbetsintervju eller kanske bara må lite allmänt bättre för en stund?

Strony internetowe